0521-383519
info@wildernistrek.nl
Wilde orchideeën: creatieve macrofotografie
Griekenland, Kreta - 9 dagen
Datumzaterdag 30 maart t/m zondag 7 april 2019
Reissom€ 1765.00 per persoon
Aantal deelnemersminimaal 6, maximaal 8
Garant vertrek, nog 2 plaatsen vrij
Boek deze reis

Wilde orchideeën: creatieve macrofotografie

Zon, bloemenpracht en kleine dieren: dat is Kreta in het vroege voorjaar. In april is dit Griekse eiland een paradijs voor macrofotografie. Paarse orchideeën, gele lelies, rode gladiolen en witte anemonen. De kleuren van de bloemenvelden zijn zo overweldigend dat je haast niet weet waar je moet beginnen. En tussen de bloemenzee en geurige kruiden tref je insecten en reptielen aan. Lange wandelingen of klimpartijen zijn overbodig omdat er op de plekken die je bezoekt zoveel is te zien. Je beleeft dit alles vanuit een gezellig hotel, centraal gelegen op het eiland. 

Garant vertrek, nog 2 plaatsen vrij. 

 

Waarom deze reis?

 • Velden vol met wilde orchideeën
 • Creatieve macrofotografie
 • Adembenemende landschappen 

'Ik voelde me Alice in Wonderland en heb genoten!' Hennie Zeij

'Het was erg leerzaam en gezellig' Cora de Groot

Is deze reis voor jou geschikt?

Het accent van deze reis ligt op dichtbij- en macrofotografie (wilde orchideeën, bloemenvelden, reptielen) en landschapsfotografie.

De reis is geschikt voor beginnende en gevorderde natuurfotografen. Ervaring met een bepaalde vorm van fotografie is niet nodig. Je leert alles ter plekke, zowel van de reisleider als van elkaar. Hoewel het een groepsreis is kun je gemakkelijk je eigen gang gaan, want je blijft meestal een halve dag op een plek. Je maakt geen lange wandelingen.

De reis is rustig en ontspannen, omdat je de hele reis in dezelfde lodge verblijft en we geen lange afstanden rijden. Het terrein is oneffen, stenig en heuvelachtig maar wel goed begaanbaar. De wandelingen bevatten geen zware klimpartijen. 

In april is het op Kreta doorgaans heerlijk voorjaarsweer met een Mediterraan lentezonnetje. Het landschap is afwisselend en fotogeniek. Het is rijk aan bloemen, insecten, reptielen en vogels. De plekken die je bezoekt zijn geselecteerd op veel foto-onderwerpen en je blijft er steeds lang genoeg om in alle rust te fotograferen.

Kreta is ook bijzonder vanwege de gastvrijheid en vriendelijkheid van de lokale bevolking en natuurlijk de lokale keuken.

Programma

Na Cyprus is Kreta, met een oppervlakte van ongeveer een kwart van Nederland, het grootste eiland in het oostelijk Middellandse zeegebied.  Anders dan Cyprus (dat ook rijk is aan orchideeën) is Kreta nog niet overspoeld door Engelsen, niet zo druk en authentieker. Kreta is in Europa misschien wel de beste plek voor wilde orchideeën. Er komen ongeveer 70 soorten voor. Maar Kreta is meer dan orchideeën. In april lijkt het hele eiland in bloei te staan. Als je van bloemen houdt is Kreta een paradijsje!

De orchideeën- en bloemenrijkdom rijkdom in het voorjaar is niet elk jaar hetzelfde. Na een natte winter zijn er meer soorten en meer bloemen dan na een droge winter. De determinatie van orchideeën is nogal lastig en we zullen zeker niet alle soorten op naam kunnen brengen. 

Als je op fotoreis gaat met Edo dan weet je dat er altijd reptielen en amfibieën voor je lens verschijnen. Edo weet waar ze leven en spoort ze op. Op Kreta maak je kans op de boomkikker, groene pad, reuzensmaragdhagedis (een grote groene hagedis), parelskink, Balkantoornslang en dobbelsteenslang. Giftige slangen ontbreken op het eiland.

We wandelen weinig en blijven lang op bepaalde plekken om veel te kunnen fotograferen. De wandelingen die we maken zijn kort en niet zwaar. Het terrein is vlak en oneffen, soms vrij steil.

Insteek van de reis is om creatieve foto’s te maken, net even anders dan gemiddeld. Dat leer je van de reisleider en van elkaar. Je gaat aan de slag met kleuren, achtergronden en onscherpte. Ook het gebruik van flitslicht, een reflectiescherm en high-key komen aan bod.

Op deze standplaatsreis verblijf je een rustig hotel in een Grieks dorpje, middenin het gebied. Het programma is flexibel en afhankelijk van de weersomstandigheden en foto-mogelijkheden.

Het leuke van een reis naar Kreta is ook de cultuurhistorie. Op veel plaatsen zijn oudheidkundige overblijfselen aanwezig, waar we zo nu en dan aandacht aan besteden.

Landschapsfotografie komt in de praktijk ook onderweg aan bod. We stoppen hiervoor regelmatig op fraaie locaties.

Dag 1

Vliegreis Nederland-Kreta. Bij aankomst nemen we de minibus in ontvangst en rijden we in ca. 2 uur naar het hotel in het binnenland. Je verblijft hier de hele reis. Bij voldoende tijd (afhankelijk van het vliegschema) stoppen we onderweg op een rijke orchideeënplek bij een oud kerkhof. Na het diner bespreken we het programma en maak je kennis met de lokale (Nederlandse) gids, die een paar dagen met ons mee gaat.

Dag 2

Vandaag verken je de omgeving en blijf je in de buurt van het hotel. Het fraaie landschap vraag erom ontdekt te worden. Tussen de stenen en rotsen tref je de eerste orchideeën aan. Maskerorchis, weidehommel-ophrys, poppenorchis en vele andere soorten zijn mogelijk. Enkele soorten komen zijn endemisch en komen alleen op Kreta voor. Het vergt oefening om ze goed te fotograferen, techniek en achtergrond komen aan bod. En welk effect kun je creëren met flitslicht of een reflectiescherm?

Dag 3

Voor het ontbijt is er een ochtendexcursie, bloemen en insecten zijn er in de dauw en het eerste ochtendlicht heel anders uit. Opnames met tegenlicht of de opkomende zon in beeld geven je foto’s net iets extra’s.

Na het ontbijt gaan we naar het zuiden, waar de natuur al veel verder is. Bijzonder zijn de fraaie bloemenveldjes op de terrassen. Langs stapelmuren en tussen grote stenen leven reptielen, die zich soms goed laten fotograferen. We bezoeken een berg waar Kretense tulpen bloeien.

Dag 4 t/m 6

Een boeiend en gevarieerd programma, waarvan twee dagen met een lokale (Nederlandse) gids die het eiland op zijn duimpje kent. Het programma ligt niet vast maar is flexibel, de lokale gids kent de beste plekken (die van jaar tot jaar verschillen). Reken op bloemenvelden, fraaie landschappen en heel veel soorten planten (niet alleen orchideeën). De enorme variatie van Kreta zorgt ervoor dat we elke dag rekening kunnen houden met het weer. Als het koeler is dalen we af naar de zonovergoten kust, als het warm is blijven we boven op de hoogvlakte.

Edo gaat gericht op zoek naar reptielen en amfibieën, die hij ongetwijfeld weet te vinden.

Onderweg maak je ook kans op (roof)vogels. Op Kreta broeden vale gieren, steenarenden en zelfs lammergieren. En als je tussen de bloemen loopt wordt je begeleidt door roepende hoppen, rammelende grauwe gorzen en zingende nachtegalen.

We snuiven ook de Griekse cultuur van het eiland op met enkele idyllische kerkjes, pittoreske dorpspleintjes, archeologische overblijfselen en verlaten dorpen. Dit zijn overigens vaak geweldige plekken voor macrofotografie; er is geen begrazing is en tussen de ruige vegetatie is het een eldorado voor vlinders, insecten en reptielen.

Natuurlijk is er ook ruimte om in de voorjaarszon op een terras te genieten van een drankje.

Na het diner organiseren we twee keer een beeldbespreking (met beamer), waar je veel van kunt leren.

Dag 7 en 8 

Programma in overleg waarbij rekening wordt gehouden met individuele (foto)wensen.

Dag 9

Terugreis naar Nederland.

Wildernistrek Kreta 1 van 11 Wildernistrek Kreta 3 van 11 Wildernistrek Kreta 6 van 11 Wildernistrek Kreta 9 van 11 Wildernistrek Kreta 2 van 11 Wildernistrek Kreta 10 van 11 Wildernistrek Kreta 11 van 11 Wildernistrek Kreta 30 van 30
 • Velden vol met wilde orchideeën
 • Creatieve macrofotografie
 • Adembenemende landschappen 

 

Heen- en terugreis

Vliegreis vanaf Amsterdam naar Heraklion (Kreta) vanaf Amsterdam met Transavia, vliegschema nog niet bekend. 

Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je e-ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Vervoer

Minibusje bestuurd door reisleider met onbeperkt aantal kilometers.

Accommodatie en verzorging

Je verblijft in een authentiek en sfeervol hotelletje in een Grieks dorp midden op het eiland. Je verblijft hier op basis van halfpension beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag. 

Reisleiding / begeleiding

Edo van Uchelen is bioloog en enthousiast natuurfotograaf. Hij heeft meer dan 18 jaar ervaring met het organiseren en begeleiden van foto- en natuurreizen.

Kennis, passie en gedrevenheid kenmerken de aanpak van Edo in het veld. Zijn onderwijservaring staat garant voor een professionele, persoonlijke en intensieve begeleiding. Op reis neemt Edo de tijd om jou echt beter te leren fotograferen. Als bioloog laat hij je bijvoorbeeld anders naar natuur kijken. Door beter te observeren ontdek je niet alleen nieuwe onderwerpen maar leer je ook om deze op een interessante manier te fotograferen, net even anders als de middenmoot.

De fotoreizen van Edo kenmerken zich ook door een ontspannen sfeer en veel gezelligheid, waardoor je je snel op je gemakt voelt.

We gaan tevens twee dagen op pad met een lokale Nederlandstalige gids, die op het eiland woont. 

(Hand)bagage

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop wordt meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is). Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een foto vest met stevige zakken.

Paklijst

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen.

Voor deze reis adviseren we je alle fotografie benodigdheden mee te nemen voor macro- en dichtbijfotografie en voor landschapsfotografie; afhankelijk van je eigen specialisatie / wensen. Na boeking ontvang je ongeveer vier weken voor vertrek een uitgebreide paklijst.

Gezondheid en vaccinaties

Actuele informatie over verplichte of aanbevolen inentingen tref je aan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.

Knipsel3 Knipsel wildernistrek 3 wildernistrek 4 Wildernistrek 1 Wildernistrek Kreta 8 van 11
Reis:Wilde orchideeën: creatieve macrofotografie
Datum:zaterdag 30 maart t/m zondag 7 april 2019
Aantal deelnemers:minimaal 6, maximaal 8
Reissom:€ 1765.00 per persoon

Volledig verzorgde reis op basis van halfpension inclusief alle vluchten!

Inbegrepen

 • heen- en terugreis per vliegtuig inclusief bagage, belastingen en toeslagen
 • minibusje (bestuurd door reisleider) met onbeperkt aantal kilometers
 • verblijf op basis van halfpension, beginnend met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
 • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma
 • begeleiding door Nederlandse reisleider en assistentie door lokale gidsen

Niet inbegrepen

 • toeslag éénpersoonskamer € 180,-
 • drankjes
 • verzekeringen
 • administratiekosten € 45,- per boeking
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien

Prijzen zijn per persoon en inclusief de heen- en terugreis, belastingen en toeslagen. Eenmaal ter plekke heb je behalve persoonlijke kosten geen extra uitgaven, tenzij anders aangegeven onder ‘praktisch’.