06-53645023
info@wildernistrek.nl

Je mooiste landschapsfoto’s maak je bij slecht weer. In mist en regen krijgt het landschap een geheel nieuwe aanblik. Ga naar buiten als de weersomstandigheden je daarvoor niet uitnodigen en verbaas je over het resultaat!

 

costa

Regenwoud (Costa Rica) in de regen. De natte bladeren geven een fraaie glans. Foto: Edo van Uchelen.

 

In de regen worden kleuren veel duidelijker door het zachte verstrooide licht, waardoor ze beter uit komen. De kleur spat soms van het scherm. In plaats van je te richten op het grote landschap wordt het interessant om te kijken naar individuele elementen, de details.

Ook verdwijnen in mist en regen (storende) elementen makkelijker naar de achtergrond, waardoor composities eenvoudiger worden en er minder afleidende elementen in beeld zijn. Zo kun je de aandacht richten op wat het belangrijkst is voor de compositie.

bomen Amerikaanse in de mist 3 van 4

Bomenrij in dichte mist. Een saai en fotografisch niet interessant landschap kan bij mist opeens de moeite waard zijn. Foto: Edo van Uchelen.

 

Mist kan sfeervolle en mystieke foto’s opleveren. De vorming van mist is goed te voorspellen. Behalve ’s morgens vroeg verschijnt mist ook vaak bij windstil weer na zware regenval, vooral in het voor- en najaar.

Bij slecht weer is het wel zaak je spullen goed te beschermen. Door de lens zo veel mogelijk naar beneden te richten, een zonnekap te gebruiken (die doet ook prima dienst in de regen) en waar nodig een paraplu (soms wel wat onhandig, maar als er echt geen andere mogelijkheid is kun je nog steeds een foto nemen en daar draait het toch om) kun je het best lang uithouden, langer dan je denkt.

Ook kun je gebruik maken van een plastic hoes of tas die je simpelweg over de bovenkant van de camera en lens kunt doen. En als het te gek wordt kan de camera daar ook meteen in.

Als de regen langere tijd door gaat en horizontaal op de camera af komt, dan wordt het tijd de camera op te bergen en het moment uit te zitten. Blijf echter wel opletten, zeker op een dag waar de zon ook een rol speelt kan (kort) in de overgangsperiode van nat naar droog een mooi lichtspel te zien zijn.

Edo van Uchelen

Aantal keer bekeken: 17802x


Plaats reactie


Ontvangen reacties

  • Dennis de Jong 29-06-2015 3:30 (8 jaren geleden)

    Interessant artikel.

Edo van Uchelen is bioloog en natuurfotograaf.

Hij deelt zijn kennis en enthousiasme graag met jou. Edo vertelt je de geheimen die andere natuurfotografen voor zichzelf houden. Hij inspireert, motiveert en laat je zien hoe jij je als fotograaf verder kunt ontwikkelen.

Edo heeft veel kennis van planten en dieren en weet die als geen ander toe te passen voor fotografie en film.

Hij woont in Drenthe aan de rand van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Hier heeft hij een privé natuurterrein gerealiseerd. Door uitgekiend beheer is er een klein natuurparadijs ontstaan, met veel bijzondere soorten. Het terrein vormt de setting voor filmopnames en Edo organiseert er regelmatig workshops.


 

voorzijde handboek

Edo schreef samen met Bart Siebelink het Handboek Natuurfotografie+. Dit boek gaat verder waar andere fotoboeken ophouden. Behalve bediening van de camera en toebehoren ligt het accent op niet eerder beschreven aspecten van de natuurfotografie zoals  benadering van flora en fauna in het veld en andere specifieke vaardigheden.

Het handboek gaat ook uitgebreid in op artistieke aspecten, kijkvaardigheid en idee-ontwikkeling. Concrete opdrachten moedigen je aan de opgedane kennis direct in praktijk te brengen.

‘Absoluut het standaardwerk voor iedereen die natuur fotografeert! – ZOOM.nl

‘Verplichte kost voor iedereen die natuur met zijn camera vastlegt’ – Camera Magazine

 PackshotBOOKKoekoekHires

Koekoek een delta vol leven' is het boek van Edo bij de bioscoopfilm 'Holland, natuur in de Delta'

Edo legt in dit rijk geïllustreerde boek uit hoe de natuur in ons eigen land in elkaar steekt. Hoe nieuwe of eerder verdwenen soorten ons land weten te vinden. Hoe ‘oude’ soorten zich handhaven of verdwijnen. Hoe ze samen leven en wat ze nodig hebben. En dat is vaak anders dan je denkt.

Edo schrijft inspirerend en vernieuwend, onconventioneel, prikkelend en soms een tikkeltje cynisch. Maar waar het om gaat: ‘Koekoek!’ is prettig geschreven en leert je op een verrassende manier kijken naar natuur. Dit boek nodigt je uit om zelf de natuur in te trekken en die te gaan beleven en te fotograferen!

'In één adem uitgelezen. ik vind het een zeer waardevolle toevoeging binnen het gehele project' - Ton Okkerse (directeur EMS films)

 'Wat een prachtig boek! Fantastische foto´s en een helder verhaal. Een vlot leesbare tekst die herkenbare beelden oproept zonder dat ik bioloog hoef te zijn' Jan Klyn 

 9789052944845 1 500x500

Amfibieën en reptielen in Drenthe: waar vind je ze en hoe leven ze? Drenthe is een van de rijkste provincies wat betreft soorten amfibieën en reptielen. Edo schreef er een verspreidingsatlas over.

Dit boek gaat specifiek in op de situatie in Drenthe en geeft een uitgebreide beschrijving van alle in Drenthe voorkomende soorten amfibieën en reptielen, die alle een beschermde status hebben.

De atlas is geïllustreerd met prachtige foto's en overzichtskaarten per soort met daarnaast informatieve kaderteksten.

‘Een prachtig geïllustreerd boek dat thuishoort in de boekenkast van elke liefhebber’- RAVON

‘Hebbedingetje voor iedereen die wil weten waar deze dieren voorkomen en hoe ze leven’ – Dagblad van het Noorden