06-53645023
info@wildernistrek.nl

Flitslicht gebruiken bij natuurfotografie? Bijna niemand doet het. De meeste natuurfotografen zijn er bang voor.

Ze weten niet goed hoe het werkt.

tweekleurige parelmoervlinder zon tegenlicht flitsen zonsopkomst groothoek 3 van 28

Tweekleurige parelmoervlinder bij zonsopkomst, met invulflits vastgelegd.

En er zijn vooroordelen. Het licht is niet mooi of te hard en het flitslicht zou dieren verstoren. Bovendien wordt de technologie als nogal ingewikkeld beschouwd.

Toch kun je met flitslicht je natuurfoto’s een flinke boost geven.

Frans Lanting is er beroemd mee geworden: flitslicht in natuurfoto’s. Kijk maar eens hoe je er schaduwen en contrasten mee kunt verzachten, hoe je met invulflits accenten kunt leggen (en de kijker laten zien wat je wilt laten zien) en kleuren zichtbaar kunt maken. Dus: doe net als Frans Lanting en leer flitslicht gebruiken in je natuurfoto’s!

brughagedis

Brughagedis in leefgebied bij zonsondergang (Frans Lanting). Door de invulflits is de hagedis prachtig in het landschap geplaatst en zijn de prachtige structuren in de huid zichtbaar gemaakt.

 fregatvogels

Fregatvogels tegen avondlucht (Frans Lanting). Dankzij flitslicht zijn de fraaie veren en de karakteristieke rode kelen van de fregatvogels zichtbaar gemaakt.

 kolibrie1

 Flitslicht kun je ook gebruiken om kleuren beter zichtbaar te maken. Op deze foto zijn kolibries overdag gefotografeerd zonder flitslicht. Edo van Uchelen.

 kolibri2

Hier dezelfde foto met invulflits (op stand -2). De schitterende kleuren komen nu veel beter tot hun recht. Edo van Uchelen.

agamaPortretten van dieren zijn meestal sprankelender met flitslicht. Hier een gewone basilisk, met zwakke invulflits gefotografeerd. Edo van Uchelen.

Heb je geen kennis van flitslicht maar wil je er wel direct mee aan de slag? Hier een eenvoudige tip: gebruik de ingebouwde flits op je camera! De kracht (en het gemak) van invulflits is dat je gewoon fotografeert alsof je geen flitslicht gebruikt. Het enige wat je doet is je flitser activeren, door op het knopje te drukken dat (meestal) ergens aan de zijkant van de plek van je ingebouwde flitser zit. Belangrijk om te weten: de flitser werkt goed tot ca. 25 cm afstand, dichterbij krijg je last van lichtparalax. Dan gaat het flitslicht aan je onderwerp voorbij. Het helpt om je zonnekap te verwijderen, deze kan het flitslicht tegenhouden. Zijn je opnames te licht of te donker? Dan kun je de hoeveelheid flitslicht eenvoudig aanpassen in het menu van je camera.

 

 nikon flitsCamera met uitgeklapte interne flitser.

Veel professionele body’s hebben geen interne flitser meer. In dat geval gebruik je een externe flitser (die krachtiger is). Het werkt op dezelfde manier: je zet je flitser aan en fotografeert alsof je zonder flitser werkt. Correcties (meer of minder flitslicht) kun je instellen in het menu van je camera.

Echt aan de slag met flitslicht? Volg onze twee daagse workshop!

Aantal keer bekeken: 57323x


Plaats reactie


Ontvangen reacties

Edo van Uchelen is bioloog en natuurfotograaf.

Hij deelt zijn kennis en enthousiasme graag met jou. Edo vertelt je de geheimen die andere natuurfotografen voor zichzelf houden. Hij inspireert, motiveert en laat je zien hoe jij je als fotograaf verder kunt ontwikkelen.

Edo heeft veel kennis van planten en dieren en weet die als geen ander toe te passen voor fotografie en film.

Hij woont in Drenthe aan de rand van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Hier heeft hij een privé natuurterrein gerealiseerd. Door uitgekiend beheer is er een klein natuurparadijs ontstaan, met veel bijzondere soorten. Het terrein vormt de setting voor filmopnames en Edo organiseert er regelmatig workshops.


 

voorzijde handboek

Edo schreef samen met Bart Siebelink het Handboek Natuurfotografie+. Dit boek gaat verder waar andere fotoboeken ophouden. Behalve bediening van de camera en toebehoren ligt het accent op niet eerder beschreven aspecten van de natuurfotografie zoals  benadering van flora en fauna in het veld en andere specifieke vaardigheden.

Het handboek gaat ook uitgebreid in op artistieke aspecten, kijkvaardigheid en idee-ontwikkeling. Concrete opdrachten moedigen je aan de opgedane kennis direct in praktijk te brengen.

‘Absoluut het standaardwerk voor iedereen die natuur fotografeert! – ZOOM.nl

‘Verplichte kost voor iedereen die natuur met zijn camera vastlegt’ – Camera Magazine

 PackshotBOOKKoekoekHires

Koekoek een delta vol leven' is het boek van Edo bij de bioscoopfilm 'Holland, natuur in de Delta'

Edo legt in dit rijk geïllustreerde boek uit hoe de natuur in ons eigen land in elkaar steekt. Hoe nieuwe of eerder verdwenen soorten ons land weten te vinden. Hoe ‘oude’ soorten zich handhaven of verdwijnen. Hoe ze samen leven en wat ze nodig hebben. En dat is vaak anders dan je denkt.

Edo schrijft inspirerend en vernieuwend, onconventioneel, prikkelend en soms een tikkeltje cynisch. Maar waar het om gaat: ‘Koekoek!’ is prettig geschreven en leert je op een verrassende manier kijken naar natuur. Dit boek nodigt je uit om zelf de natuur in te trekken en die te gaan beleven en te fotograferen!

'In één adem uitgelezen. ik vind het een zeer waardevolle toevoeging binnen het gehele project' - Ton Okkerse (directeur EMS films)

 'Wat een prachtig boek! Fantastische foto´s en een helder verhaal. Een vlot leesbare tekst die herkenbare beelden oproept zonder dat ik bioloog hoef te zijn' Jan Klyn 

 9789052944845 1 500x500

Amfibieën en reptielen in Drenthe: waar vind je ze en hoe leven ze? Drenthe is een van de rijkste provincies wat betreft soorten amfibieën en reptielen. Edo schreef er een verspreidingsatlas over.

Dit boek gaat specifiek in op de situatie in Drenthe en geeft een uitgebreide beschrijving van alle in Drenthe voorkomende soorten amfibieën en reptielen, die alle een beschermde status hebben.

De atlas is geïllustreerd met prachtige foto's en overzichtskaarten per soort met daarnaast informatieve kaderteksten.

‘Een prachtig geïllustreerd boek dat thuishoort in de boekenkast van elke liefhebber’- RAVON

‘Hebbedingetje voor iedereen die wil weten waar deze dieren voorkomen en hoe ze leven’ – Dagblad van het Noorden