06-53645023
info@wildernistrek.nl

Rennende wolf

Rennende wolf

Edo: “Wit Rusland is mijn favoriete reisbestemming. Er zijn geen hekken, sloten en geen wandelpaden. Wel uitgestrekte bossen en vrij meanderende rivieren.

Interview: Bioloog creëerde zijn eigen natuurgebied

Interview: Bioloog creëerde zijn eigen natuurgebied

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten beheren de meeste natuur in Nederland. Ook lagere overheden en stichtingen hebben nogal wat natuurgebied in handen. Bioloog Edo van Uchelen creëerde in Drenthe met eigen geld een paradijs voor reptielen en amfibieën. Ook vogels en kleine roofdieren voelen zich er thuis.

Door Theo Haerkens, dit artikel eerder is verschenen in het Nederlands Dagblad https://www.theohaerkens.nl/

Nachtdieren fotograferen zonder flitslicht

Nachtdieren fotograferen zonder flitslicht

Nachtdieren fotograferen: het is nu mogelijk, dankzij speciale hutten met verlichting. Je kunt er steenmarter, boommarter, das en kerkuil voor je lens krijgen.

Nachtdieren hebben een waas van geheimzinnigheid over zich. Meer dan een glimp in de koplampen van je auto krijg je zelden van ze te zien. Vroeger waren ze zeldzaam en bijzonder, maar die tijd is voorbij. Want met veel soorten gaat het goed, juist omdat ze onze nabijheid niet schuwen. Bij boerderijen en schuren is volop voedsel te vinden. Steenmarters en kerkuilen duiken zelfs op in dorpen en steden. Maar vanwege hun nachtelijke levenswijze blijven ze tot voor kort buiten beeld.

Hoe fotografeer je reptielen en amfibieën?

Hoe fotografeer je reptielen en amfibieën?

Reptielen (hagedissen en slangen) en amfibieën (kikkers, padden en salamanders) zijn populair bij natuurfotografen. Het zijn fotogenieke en veel gezochte foto-onderwerpen. Steeds meer natuurfotografen gaan er speciaal naar op zoek. Dat is een leuke bezigheid, vooral omdat de meeste soorten honkvast zijn en met een beetje kennis en geduld niet heel moeilijk zijn te vinden.

Hoe fotografeer je ze zonder ze te verstoren? Waar komen ze voor en wat is de beste tijd? In het onderstaande artikel deel ik mijn ervaring met je en geef je de beste tips om ze zelf te vinden en te fotograferen.

De wolven van Tsjernobyl

De wolven van Tsjernobyl

In 1986 ontplofte de kernreactor van Tsjernobyl. Meer dan honderd duizend mensen, die woonden in een gebied van ruim vierduizend vierkante kilometer, werden geëvacueerd. Dit enorme gebied werd verboden terrein. Althans, voor mensen. 

Natuur in Nederland: anders dan je denkt

Natuur in Nederland: anders dan je denkt

Koekoek een delta vol leven’ is het nieuwe natuurboek van Edo van Uchelen. Dit boek is verbonden aan de bioscoopfilm ‘HOLLAND, natuur in de delta’, van de makers van de Nieuwe Wildernis.In 'Koekoek een delta vol leven’, onthult Edo hoe de natuur in ons eigen land in elkaar steekt.

En dat is anders dan je denkt…

Ben jij ook bang voor flitslicht?

Ben jij ook bang voor flitslicht?

Flitslicht gebruiken bij natuurfotografie? Bijna niemand doet het. De meeste natuurfotografen zijn er bang voor.

Ze weten niet goed hoe het werkt.

Camoeflagekleding: zin of onzin?

Camoeflagekleding: zin of onzin?

Ken jij het verschil tussen jagers en natuurfotografen? Natuurlijk: anders dan jagers doden natuurfotografen hun trofee niet maar nemen deze mee naar huis in de vorm van een foto.

Maar er is nog een belangrijk verschil.

Fotograferen bij slecht weer

Fotograferen bij slecht weer

Je mooiste landschapsfoto’s maak je bij slecht weer. In mist en regen krijgt het landschap een geheel nieuwe aanblik. Ga naar buiten als de weersomstandigheden je daarvoor niet uitnodigen en verbaas je over het resultaat!

Edo van Uchelen is bioloog en natuurfotograaf.

Hij deelt zijn kennis en enthousiasme graag met jou. Edo vertelt je de geheimen die andere natuurfotografen voor zichzelf houden. Hij inspireert, motiveert en laat je zien hoe jij je als fotograaf verder kunt ontwikkelen.

Edo heeft veel kennis van planten en dieren en weet die als geen ander toe te passen voor fotografie en film.

Hij woont in Drenthe aan de rand van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Hier heeft hij een privé natuurterrein gerealiseerd. Door uitgekiend beheer is er een klein natuurparadijs ontstaan, met veel bijzondere soorten. Het terrein vormt de setting voor filmopnames en Edo organiseert er regelmatig workshops.


 

voorzijde handboek

Edo schreef samen met Bart Siebelink het Handboek Natuurfotografie+. Dit boek gaat verder waar andere fotoboeken ophouden. Behalve bediening van de camera en toebehoren ligt het accent op niet eerder beschreven aspecten van de natuurfotografie zoals  benadering van flora en fauna in het veld en andere specifieke vaardigheden.

Het handboek gaat ook uitgebreid in op artistieke aspecten, kijkvaardigheid en idee-ontwikkeling. Concrete opdrachten moedigen je aan de opgedane kennis direct in praktijk te brengen.

‘Absoluut het standaardwerk voor iedereen die natuur fotografeert! – ZOOM.nl

‘Verplichte kost voor iedereen die natuur met zijn camera vastlegt’ – Camera Magazine

 PackshotBOOKKoekoekHires

Koekoek een delta vol leven' is het boek van Edo bij de bioscoopfilm 'Holland, natuur in de Delta'

Edo legt in dit rijk geïllustreerde boek uit hoe de natuur in ons eigen land in elkaar steekt. Hoe nieuwe of eerder verdwenen soorten ons land weten te vinden. Hoe ‘oude’ soorten zich handhaven of verdwijnen. Hoe ze samen leven en wat ze nodig hebben. En dat is vaak anders dan je denkt.

Edo schrijft inspirerend en vernieuwend, onconventioneel, prikkelend en soms een tikkeltje cynisch. Maar waar het om gaat: ‘Koekoek!’ is prettig geschreven en leert je op een verrassende manier kijken naar natuur. Dit boek nodigt je uit om zelf de natuur in te trekken en die te gaan beleven en te fotograferen!

'In één adem uitgelezen. ik vind het een zeer waardevolle toevoeging binnen het gehele project' - Ton Okkerse (directeur EMS films)

 'Wat een prachtig boek! Fantastische foto´s en een helder verhaal. Een vlot leesbare tekst die herkenbare beelden oproept zonder dat ik bioloog hoef te zijn' Jan Klyn 

 9789052944845 1 500x500

Amfibieën en reptielen in Drenthe: waar vind je ze en hoe leven ze? Drenthe is een van de rijkste provincies wat betreft soorten amfibieën en reptielen. Edo schreef er een verspreidingsatlas over.

Dit boek gaat specifiek in op de situatie in Drenthe en geeft een uitgebreide beschrijving van alle in Drenthe voorkomende soorten amfibieën en reptielen, die alle een beschermde status hebben.

De atlas is geïllustreerd met prachtige foto's en overzichtskaarten per soort met daarnaast informatieve kaderteksten.

‘Een prachtig geïllustreerd boek dat thuishoort in de boekenkast van elke liefhebber’- RAVON

‘Hebbedingetje voor iedereen die wil weten waar deze dieren voorkomen en hoe ze leven’ – Dagblad van het Noorden