06-53645023
info@wildernistrek.nl

Waarom Wildernistrek?

Je wilt graag betere natuurfoto’s maken. Dat leer je bij Wildernistrek door anders te kijken. Niet alleen naar je onderwerp maar ook naar jezelf.

Iedereen kan goede foto’s maken. Hoe het beeld er uiteindelijk uit komt te zien ligt niet aan je camera, maar aan jezelf.

Betere foto’s maak je door aan je eigen ontwikkeling te werken, niet door een steeds duurdere uitrusting of verre reizen. Dat is de insteek van Wildernistrek. We helpen je om betere natuurfoto’s te maken. Vanuit jouw startpunt. Ongeacht niveau of kennis van techniek.

Bij Wildernistrek beleef je de natuur door je lens. Het leuke is dat je dan vanzelf beter leert kijken, naar landschap, planten en wilde dieren. Kijken wordt observeren. Natuurfotografie én natuurbeleving zoals het hoort!

 

Op deze reis gelukkig geen vage, kunstzinnige technieken met veel onscherpte waarbij ik de weg kwijtraak. Trudy Janssen

zilveren maan fotograferen macro 8 van 18

Bij Wildernistrek beleef je de natuur door je lens. Het leuke is dat je dan vanzelf beter leert kijken, naar landschap, planten en wilde dieren. Kijken wordt observeren. Natuurfotografie én natuurbeleving zoals het hoort!

 

10 redenen om met ons op reis te gaan: 

  1. Alles inclusief, geen verassingen of verborgen extra’s
  2. Je hoeft geen prof te zijn, je leert alles ter plekke
  3. Maximaal 8 deelnemers, veel persoonlijke aandacht
  4. Rustig reistempo, je hebt voldoende tijd om te fotograferen
  5. Comfortabel op één plek bezig zijn, geen vermoeiende wandelingen
  6. Je wordt naar de beste plekken gebracht, je verliest geen tijd met zoeken
  7. Reisbegeleider is mentor én coach, je leert beter fotograferen
  8. Sfeervolle accommodaties, fotoplekken op loopafstand
  9. Leerzame fotobesprekingen, je doet inspiratie op
  10. Onze belofte: na afloop ben je trots op je foto’sAlles inclusief, geen verassingen of verborgen extra’s

Op het eerste gezicht lijken de reizen wellicht aan de prijzige kant, maar eenmaal op vakantie heb je geen extra kosten. De reizen zijn, behalve een enkele lunch, geheel verzorgd, inclusief de heen en terugreis vanaf Nederland. En natuurlijk zitten alle kosten voor je bagage daar ook gewoon bij.

Na boeking moest ik de vliegreis zelf regelen. Maar dat mocht niet omdat de reis nog niet voldoende deelnemers had om door te gaan. Uiteindelijk heb ik twee maanden voor vertrek mijn vliegticket geboekt en daarvoor de hoofdprijs betaald. De reis zonder vlucht was dus allesbehalve voordelig. Na aankomst ter plekke heb ik bovendien uren gewacht op de andere deelnemers, die een andere vlucht hadden geboekt’ Aldus een deelnemer (die anoniem wil blijven) op een fotoreis van een andere organisatie.

lunch mensen sardinie

Voor de lunch zoeken we meestal een leuke plek in het veld op. 

 

Je hoeft geen prof te zijn, je leert alles ter plekke

Onze fotoreizen zijn bestemd voor de enthousiaste amateurfotograaf. Je hoeft geen ervaring te hebben om deel te nemen. Interesse, enthousiasme en affiniteit met natuurfotografie zijn belangrijker dan een grote kennis van natuur of fotografie.

Het is dus geen enkel probleem als je een ander startpunt hebt wat betreft niveau, ambitie of cameratechniek. De ervaring leert dat zowel beginnende- als ervaren natuurfotografen zich op onze vakanties op hun gemak voelen. Je kunt op eigen wijze (en in eigen tempo) jezelf ontwikkelen. En natuurlijk is er altijd voldoende tijd over om op eigen gelegenheid op pad te gaan en te genieten van de natuur.

fotograferen bloemrijk grasland 8 van 9

De sfeer is ontsnappen en informeel. Als je alleen deelneemt zul je door de gemeenschappelijke interesse snel aansluiting vinden bij anderen. Het leuke van fotograferen met anderen is dat je niet alleen veel opsteekt van de begeleider, maar ook van elkaar. Je zult niet de eerste deelnemer zijn die op een reis of workshop een geschikt fotomaatje ontmoet.

 

Maximaal 8 deelnemers, veel persoonlijke aandacht

Op onze reizen gaan niet meer dan 8 deelnemers mee. Er is, door de kleine groep, persoonlijke aandacht voor je ontwikkeling.

De reisbegeleider is er in de eerste plaats als mentor voor jou. Om je in het veld te helpen met natuurfotografie, als vraagbaak en voor ondersteuning. Je krijgt altijd nuttige tips en adviezen, zelfs wanneer je daar niet om zou vragen. Leerzame één-op-één-momenten horen daarbij. De reisbegeleider fotografeert ook zelf, op momenten dat daar in het programma ruimte voor is.

Prettig hoe je ons spontaan laat zien hoe we meer uit een foto-ontmoeting met een leuk dier kunnen halen’ Joris de Bruine.

hoogveen fotograferen 2 van 3

Op zoek naar een hoger standpunt bij landschapsfotografie. Op de reizen gaan niet meer dan 8 deelnemers mee. Er is, door de kleine groep, persoonlijke aandacht voor je ontwikkeling.

 

Rustig reistempo, je hebt voldoende tijd om te fotograferen

We kiezen ervoor om weinig te reizen zodat er meer tijd overblijft voor natuurfotografie.

Meestal blijven we de hele reis op een vaste standplaats van waaruit we  foto-excursies maken in de omgeving. Hierdoor heb je meer tijd voor natuurfotografie en leer je de omgeving echt kennen. Je krijgt  een gevoel bij de locatie en dat is handig als je op zoek bent naar foto’s met verhalen.

Bovendien: fotograferen begint met goed kijken. Daar heb je rust en tijd voor nodig. We nemen de tijd om de techniek onder de knie te krijgen, maar vooral om fotografisch te leren kijken. 

groep mensen fotograferen 4 van 6

Fotografisch leren kijken begint met een rustig reistempo, waarbij je alle tijd hebt om te fotograferen.


Comfortabel op één plek bezig zijn, geen vermoeiende wandelingen

Je hoeft geen geoefende wandelaar te zijn om aan onze reizen deel te nemen. Zolang je beschikt over een goede gezondheid en een redelijke conditie ben je in staat onze reizen te maken.

Omdat we buiten meestal lang op een plek bezig zijn met natuurfotografie zijn de afstanden klein en  ligt het tempo erg laag. Het is immers zonde van je energie om met je rugzak vol fotospullen ver te moeten sjouwen. Natuurlijk zijn niet alle mooie plekken met het minibusje bereikbaar. Daarom maken we zo nu en dan een korte wandeling.

groep vlinders fotograferen mensen 5 van 5

Orchideeën, vlinders en een kabbelend beekje: de ideale setting voor een ontspannen fotoreis. Er is veel tijd voor fotografie. Je gaat onder professionele begeleiding op zoek naar het beeld dat je wilt maken. Je vergaart nieuwe inzichten waardoor je niet alleen betere foto’s maakt maar waardoor je je ook verder kunt ontwikkelen als natuurfotograaf, zelfs nadat de reis voorbij is.

 

Je wordt naar de beste plekken gebracht,  je verliest geen tijd met zoeken

We brengen je naar de beste fotoplekken. Die zijn vooraf met zorg geselecteerd, je hoeft ze zelf niet op te zoeken. Dat scheelt tijd die je nu kunt besteden aan fotografie.

Je komt op bijzondere plekken waar weinig anderen komen. Weg van de massa en de gebaande paden. Dat is spannend, origineel en vernieuwend. En dat zie je terug in je foto’s.

Het is erg leuk om naar nieuwe gebieden te gaan met een gids die weet wat interessant is om te fotograferen. Bep Verkuil.

 elanden zoeken buggy mensen 1 van 1

Op zoek naar elanden in Wit Rusland. We brengen je naar de beste fotoplekken. Die zijn vooraf met zorg geselecteerd, je hoeft ze zelf niet op te zoeken. Dat scheelt tijd die je nu kunt besteden aan fotografie.

Reisbegeleider is mentor én coach, je leert beter fotograferen

De reisbegeleider is de sleutelfiguur op je reis. Alle reizen worden begeleid door een ervaren en creatieve natuurfotograaf, die zijn kennis en ervaring gebruikt om jou een geslaagde foto vakantie te bezorgen.

 

Ik vind Edo werkelijk een voorbeeldige en competente reisleider. André van Hecke. 

          Mentor en coach

De reisbegeleider is deskundig, bevlogen en enthousiast en stelt zich op als mentor en coach. Hij gaat mee om jou verder te helpen, niet om vooral zelf veel te fotograferen. En misschien wel het belangrijkste: hij draagt zijn kennis op een prettige manier over en kan goed met mensen omgaan.

Edo blijft enthousiast en komt steeds weer met nieuwe ideeën, waardoor ik weer veel zin kreeg om door te gaan. Annemarie Jellema. 

         Veel soorten voor je lens

De reisbegeleider kijkt als een bioloog en weet gemakkelijk soorten (en onderwerpen) voor je te vinden, je leert ze te benaderen en kunt ze van dichtbij fotograferen.

Je weet echt overal interessante foto-soorten te vinden! Maria Rijke

        Goede organisatie en veiligheid

De reisbegeleider zorgt ook voor de logistieke organisatie van je reis. Op reis verplaatsen we ons met een minibusje, bestuurd door de reisbegeleider. Zekerheid en veiligheid staan voorop. De reisbegeleider heeft vanzelfsprekend een EHBO diploma op zak.

De reisbegeleider helpt je om een volgende stap in je fotografische ontwikkeling te maken door begeleiding in het veld. 

Je geeft ieder genoeg aandacht, kent ieders interesse en blijft erg enthousiast. Daarnaast heb je duidelijk de leiding, waardoor alles prettig verloopt. Bert Verton. 

 

Sfeervolle accommodaties, fotoplekken op loopafstand

Op de reizen is je verblijfplaats met zorg geselecteerd. Geen luxe hotel(keten) met een internationale keuken. We kiezen voor een lokaal hotelletje of pension met volop ‘couleur locale’ waar je de sfeer van het land in terug kunt vinden. Meestal middenin de natuur, zodat je ook gemakkelijk op eigen gelegenheid kunt fotograferen.

pension elbe

Klein hotel met ‘couleur locale’ waar je de sfeer van het land in terug kunt vinden. Het hotel ligt aan de rand van een natuurgebied, zodat je ook zelfstandig kunt fotograferen (of lekker een fris biertje drinken na afloop, zoals op de foto).

 

Leerzame fotobesprekingen, je doet inspiratie op

Op elke reis bespreken we ’s avonds twee keer foto’s met behulp van een beamer. Hier kun je veel van leren. Het is ook altijd leuk om te ervaren hoe verschillend iedereen fotografeert. Onderwerpen waar jij aan voorbij bent gelopen, blijken door de lens van een reisgenoot opeens heel spectaculair te zijn. Aan het einde van een beamersessie heb je meestal nieuwe ideeën waarmee je de volgende dag al aan de slag wilt.

 

Onze belofte: na afloop ben je trots op je foto’s

Onze aanpak zorgt ervoor dat je foto’s maakt die zich onderscheiden van de middenmoot. Je krijgt gelegenheid jezelf te overtreffen, en we beloven je dat je trots zult zijn op het eindresultaat. 

Tijdens deze reis heb ik weer een heleboel nieuwe inzichten opgedaan. En door herhaling en het intensieve fotograferen kon ik dit ook direct toepassen. Jody Zweserijn

 

Gratis tips voor betere foto’s.

Je ontvangt eens per maand gratis tips.

Bekijk de laatste tips!


Edo van Uchelen is bioloog en natuurfotograaf.

Hij deelt zijn kennis en enthousiasme graag met jou. Edo vertelt je de geheimen die andere natuurfotografen voor zichzelf houden. Hij inspireert, motiveert en laat je zien hoe jij je als fotograaf verder kunt ontwikkelen.

Edo heeft veel kennis van planten en dieren en weet die als geen ander toe te passen voor fotografie en film.

Hij woont in Drenthe aan de rand van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Hier heeft hij een privé natuurterrein gerealiseerd. Door uitgekiend beheer is er een klein natuurparadijs ontstaan, met veel bijzondere soorten. Het terrein vormt de setting voor filmopnames en Edo organiseert er regelmatig workshops.


PackshotBOOKKoekoekHires

'Koekoek een delta vol leven' is het nieuwe boek van Edo. 

Edo legt in dit rijk geïllustreerde boek uit hoe de natuur in ons eigen land in elkaar steekt. Hoe nieuwe of eerder verdwenen soorten ons land weten te vinden. Hoe ‘oude’ soorten zich handhaven of verdwijnen. Hoe ze samen leven en wat ze nodig hebben. En dat is vaak anders dan je denkt.

Edo schrijft inspirerend en vernieuwend, onconventioneel, prikkelend en soms een tikkeltje cynisch. Maar waar het om gaat: ‘Koekoek!’ is prettig geschreven en leert je op een verrassende manier kijken naar natuur. Dit boek nodigt je uit om zelf de natuur in te trekken en die te gaan beleven en te fotograferen!

'In één adem uitgelezen. ik vind het een zeer waardevolle toevoeging binnen het gehele project' - Ton Okkerse (directeur EMS films)

 'Wat een prachtig boek! Fantastische foto´s en een helder verhaal. Een vlot leesbare tekst die herkenbare beelden oproept zonder dat ik bioloog hoef te zijn' Jan Klyn 

voorzijde handboek

Edo schreef samen met Bart Siebelink het Handboek Natuurfotografie+. Dit boek gaat verder waar andere fotoboeken ophouden. Behalve bediening van de camera en toebehoren ligt het accent op niet eerder beschreven aspecten van de natuurfotografie zoals  benadering van flora en fauna in het veld en andere specifieke vaardigheden.

Het handboek gaat ook uitgebreid in op artistieke aspecten, kijkvaardigheid en idee-ontwikkeling. Concrete opdrachten moedigen je aan de opgedane kennis direct in praktijk te brengen.

‘Absoluut het standaardwerk voor iedereen die natuur fotografeert! – ZOOM.nl

‘Verplichte kost voor iedereen die natuur met zijn camera vastlegt’ – Camera Magazine

 

 9789052944845 1 500x500

Amfibieën en reptielen in Drenthe: waar vind je ze en hoe leven ze? Drenthe is een van de rijkste provincies wat betreft soorten amfibieën en reptielen. Edo schreef er een verspreidingsatlas over.

Dit boek gaat specifiek in op de situatie in Drenthe en geeft een uitgebreide beschrijving van alle in Drenthe voorkomende soorten amfibieën en reptielen, die alle een beschermde status hebben.

De atlas is geïllustreerd met prachtige foto's en overzichtskaarten per soort met daarnaast informatieve kaderteksten.

‘Een prachtig geïllustreerd boek dat thuishoort in de boekenkast van elke liefhebber’- RAVON

‘Hebbedingetje voor iedereen die wil weten waar deze dieren voorkomen en hoe ze leven’ – Dagblad van het Noorden