0521-383519
info@wildernistrek.nl
Een unieke wereld met bizarre dieren
Madagaskar - 17 dagen
Datumvrijdag 1 november t/m zondag 17 november 2019
Reissom€3,490.00 per persoon
Aantal deelnemersminimaal 8, maximaal 12
VOLGEBOEKT

Een unieke wereld met bizarre dieren

Madagaskar hoort bij de exotische reisbestemmingen waar je eens in je leven geweest moet zijn. Er leven lemuren, maki's, daggekko's en kameleons. Bizarre, prachtige dieren die nergens anders op aarde voorkomen en vaak niet bang zijn voor mensen. Madagaskar is een paradijs voor natuurfotografen!

Dit enorme eiland ligt 400 km uit de oostkust van Afrika, in de Indische oceaan. Door de geïsoleerde ligging heeft zich op Madagaskar een unieke planten en dierenwereld ontwikkeld. Ruim 80 % van alle soorten komt alleen op het eiland voor.

Op deze wildlife-fotoreis bezoek je twee regenwoud reservaten aan de oostkant van het eiland. Omdat de wegen slecht zijn kost reizen veel tijd en is vermoeiend. Door gebruik te maken van twee tijdbesparende binnenlandse vluchten vermijden we oncomfortabele hobbelritten. Er blijft dus meer tijd over voor natuurbeleving en fotografie. Je verblijft in sfeervolle accommodaties op de mooiste plekken. Lokale gidsen kennen de beste plekken en sporen de dieren voor je op.

Grote, gevaarlijke dieren komen op Madagaskar niet voor en gifslangen ontbreken. Met de gebruikelijke vaccinaties voor de tropen is Madagaskar, zeker met een groep, een veilige reisbestemming.

Volgeboekt, stuur een mail voor plaatsing op de wachtlijst. 

Waarom deze reis?

 • Unieke fotoreis naar de laatste ongerepte regenwouden
 • Geen lange transfers, veel tijd om te fotograferen
 • Fantastische nachtexcursies

Is deze reis voor jou geschikt? 

Als het je aanspreekt om vreemde, spannende dieren te fotograferen die nergens anders op aarde voorkomen dan is deze fotoreis iets voor jou.

Verwacht geen grote dieren zoals in Afrika, want die zijn er niet. Gelukkig maar, want juist daarom is Madagaskar misschien nog niet ontdekt door het massatoerisme.

Madagaskar is uniek. Het is een exotische droombestemming die je eens in je leven moet bezoeken. Veel fotografen hebben het eiland daarom op hun wensenlijstje staan. Wacht niet langer en ga mee! We zijn erin geslaagd een schitterend ‘alles inclusief’ programma samen te stellen voor een redelijke prijs. Exclusief voor natuurfotografen.

Madagaskar is veilig.  Lees onderstaande quote van Andrew Solomon, schrijver van ‘Travel & Leisure’ en laat je overtuigen om mee te gaan:

“There is nothing dangerous or threatening in Madagascar. On mainland African safaris you have to stay in a vehicle, because lions will eat you and hippos will trample you and rhinos and buffalo will charge. In Madagascar, the animals will only look at you with wide-eyed wonder. In most of Africa there are poisonous snakes and frightening scorpions, but in Madagascar there is nothing venomous. The Malagasy are the nicest people in the world, thrilled that you have come so far to visit. 

De laatste regenwouden zijn het meest soortenrijk. Het zijn eldorado's voor natuurfotografen en daarom ligt het accent op het regenwoud. Door niet teveel verschillende plekken te bezoeken voorkomen we veelvuldige transfers zoals op andere reizen naar Madagaskar die het hele eiland aandoen. 

Deze reis is opgezet voor beginnende en gevorderde natuurfotografen. Enthousiasme en affiniteit met verrassende tropische dieren zijn belangrijker dan kennis en ervaring met fotografie. Je zult zien dat je als niet ervaren natuurfotograaf op deze iets langere fotoreis een snelle ontwikkeling doormaakt. Als je veel ervaring hebt dan herken je steeds de beste fotomomenten en weet je die uit te buiten, daar is voldoende tijd voor beschikbaar. Natuurlijk kun je ter plekke ook je eigen gang gaan. Voor de fanatieke natuurfotografen bestaat zelfs de mogelijkheid om met een privé-gids op excursie te gaan (tegen geringe meerprijs).

Je hebt geen speciale uitrusting nodig. Je hoeft niet te slepen met een zware, lange telelens omdat de meeste dieren niet schuw zijn. Een goede macrolens of korte telelens die je ook dichtbij kunt gebruiken is een voorwaarde. Omdat het in het bos donker kan zijn en we ook ’s nachts op pad gaan heb je een flitser nodig. Je leert er snel mee werken en als je deze reis boekt maar je kunt vooraf ook een leerzame workshop volgen. 

Doorgaans slaap je in een gemoedelijke houten lodge met privé faciliteiten. De bedden zijn prima en de kamers zijn schoon maar hebben niet de Europese standaard. De accommodaties zijn omringd door goede fotoplekken op loopafstand. Je kunt op eigen gelegenheid op pad te gaan. Ter plekke zijn altijd lokale gidsen aanwezig. Die hebben haviksogen en sporen de dieren voor ons op. 

We werken samen met een op Madagaskar gespecialiseerde reisagent die de lokale bevolking laat meeprofiteren van de inkomsten uit het de reizen. 

 

Programma (onder voorbehoud van vliegschema's binnenlandse vluchten)

Deze fotoreis is speciaal ontwikkeld om de spectaculaire variëteit van flora en fauna op Madagaskar te ontdekken en te fotograferen. Het accent ligt op twee unieke regenwouden in het oosten; het bergachtige binnenland bij Andasibe en het laaglandregenwoud op een schiereiland aan de kust: Masoala. Onderweg maak je verschillende niet-regenwoud excursies waarbij je ook de lokale cultuur kunt opsnuiven. Opvallend is steeds de hartelijkheid en hoffelijkheid waarmee de lokale bevolking je begroet. 

Het programma is speciaal afgestemd op natuurfotografie. Je verblijft relatief lang op de goede plekken, zodat er veel rijd is om rustig te fotograferen. 

Een reis naar Madagaskar is een reis waarop je afwijkt van de gebaande paden. Letterlijk en figuurlijk. Madagaskar is geen Costa Rica met goed onderhouden asfaltwegen. Het land heeft gebrek aan een goede infrastructuur. Soms zijn wegen plotseling niet meer begaanbaar waardoor de route bijgesteld moet worden. Het programma van deze reis geldt dus onder voorbehoud van wijzigingen. 

Het klimaat is tropisch. Na een paar dagen ben je daar aan gewend en is het goed uit te houden. We besteden vooral de (vroege) ochtend en de (na)middag aan fotografie, dan zijn de lichtomstandigheden het beste en zijn bovendien de meeste dieren actief. Midden op de dag, als het warm of zeer zonnig is heb je tijd voor jezelf. November is een overgangsperiode tussen de droge en natte tijd. Het is een rustige tijd wat betreft bezoekers. Voor de natuur van Madagaskar begint in november het voorjaar.

In veel natuurparken op Madagaskar zijn nachtexcursies niet toegestaan. Dat is jammer want een reis zonder nachtexcursies is een reis met minder dieren. Maar wees gerust: we hebben bij de selectie van de locaties speciaal rekening gehouden met de mogelijkheid om in het donker het regenwoud in te (mogen) gaan. Overigens zijn de nachtexcursies eigenlijk avondexcursies omdat het in de tropen vroeg donker is.

De reis is fysiek niet zwaar, maar wel pittig vanwege de tropische temperaturen en het ‘tropenrooster’.

LET OP: onderstaand programma ligt nog niet voor 100 % vast omdat de vliegtijden van de binnenlandse vluchten pas laat bekend zijn. De mogelijkheid bestaat dat we de volgorde van het programma moeten aanpassen, waarbij we bijv. ergens een dag langer of korter blijven. 

Dag 1. Aankomst in Antananarivo (of volgende dag aankomst, afhankelijk van vliegschema intercontinentale vlucht)

Je arriveert ’s avonds of de volgende dag in de hoofdstad van Madagaskar. Op het vliegveld koop je een visum (kosten momenteel € 25,-) en kun je geld wisselen. Transfer naar hotel in de hoofdstad. Diner en overnachting in een hotel in Antananarivo.

Dag 2. Antananarivo - Andasibe

Na het ontbijt wordt je door een bus met chauffeur naar Andasibe gebracht (ca. 3,5 uur rijden). De route gaat door een landschap met rijstvelden en watervallen. Vanaf het hoogland neemt de begroeiing toe en kom je langzamerhand steeds meer in het regenwoud. Onderweg bezoek je een reptielenparkje met kameleons, hagedissen, kikkers en vlinders.

Na aankomst in Andasibe ga je het regenwoud verkennen, waarbij een lokale gids meegaat die het gebied goed kent.

Je verblijft 4 nachten in een kleine lodge aan de rand van het regenwoud.

Dag 3, 4 en 5 Andasibe.

De omgeving van Andasibe bestaat uit en cluster van uitstekende reservaten. In de montane regenwouden groeien majestueuze boomvarens. Op brede stammen in de vochtige boomkruinen bloeien talloze orchideeën, varens en andere epifyten. In deze setting ga je, met behulp van een lokale gids, fotograferen in verschillende reservaten. Vroege ochtendexcursies zijn het meest productief en natuurlijk gaan we ook in het donker met zaklantaarns op pad. Dit gebied is dé plek om de indri te horen, te zien en te fotograferen.

De indri is een van de bekendste halfapen of lemuren. Lemuren waren ooit wijd verbreid in Afrika, maar werden er verdrongen door de slimmere apen. Op Madagaskar hebben ze zich gehandhaafd. De indri is zo groot als een driejarig kind en indrukwekkend uitgedost met een glanzend zwart-witte vacht. Ze hebben citroengele ogen en zwarte hondensnuiten. Het is een in de bomen levende teddybeer. Zijn wilde spookachtige kreten doen denken aan het gehuil van walvissen en vullen het oerwoud met een vreemde melancholie. Hun zachte vacht, heldere ronde ogen en kinderhandjes geeft alle lemuren een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Met wat geluk maken we de komende dagen in de omgeving van Andasibe kans op wel 10 soorten lemuren.

Overdag fotografeer je lemuren, kameleons, vlinders en tropische kikkers. In het donker nachtactieve halfapen, slangen, boomkikkers, padden, gekko’s en kameleons, die als ze slapen gemakkelijk met een zaklamp zijn te vinden. Alle excursies zijn facultatief. Als je een keer geen zin hebt om mee te gaan kun je je in de omgeving van de accommodatie prima vermaken. Er staat ook een bezoek aan Vakona op het programma. Dit is en privé-park, waar sommige lemuren op je schouder kunnen springen!

Dag 6. Andasibe – Manambato – Ankan’ny Nofy

De reis gaat verder naar Manambato (ca. 4 uur rijden), een klein dorp gelegen aan het 600 km lange Canal de Panagalanes. Per motorboot wordt je naar Akanin‘ny Nofy gebracht, aan het Ampitabemeer (ca. 0,5 uur varen). Het hotel (waar je 2 nachten blijft) ligt in een privé natuurreservaat en bestaat uit bungalows, die uitkijken over het meer. Half-tamme lemuren lopen nieuwsgierig rond in de tropische tuin van het hotel en zijn voortreffelijk te fotograferen.

Het meest bijzonder van deze plek is de mogelijkheid om (op een nachtexcursie) de aye aye of het vingerdier te zien én te fotograferen. Dit is een van de vreemdste dieren op aarde. Het is een nachtlemuur met een bizar uiterlijk. Een lapjesdier met vleermuisoren, bevertanden en een griezelige skeletachtige middelvinger aan elke hand. Met die tanden bijt hij kokosnoten open en gebruikt de vreemde vinger als lepel om het kokosvlees te verwijderen. Op de meeste plaatsen heeft dit merkwaardige dier bij de lokale bevolking angst en afschuw opgewekt. 

Dag 7. Ankan’ny Nofy

Een heerlijke dag om je op eigen houtje uit te leven op het fotograferen van lemuren in het privé park rond het hotel. Als je wilt kun je naar zee lopen.

’s Middags krijg je tijd om foto’s te selecteren voor de eerste beeldbespreking.

Na het diner organiseren we de eerste beeldbespreking. Daarna bestaat nogmaals de mogelijkheid om in het donker mee te gaan op de vingerdier-excursie.

Dag 8. Boottocht Ankan’ny Nofy – Tamatave 

Een relaxte reisdag waarbij je in contact kunt komen met de lokale bevolking en een beetje cultuur kunt opsnuiven.

Direct na het ontbijt vertrek je met de boot over het Pangalanes kanaal naar Tamatave, een mooie boottocht van ca. 2,5 uur langs meren en lagunes. Onderweg passeer je dorpjes waar vrouwen de was doen en mannen hun visnetten binnenhalen. Er komen boten langs die fruit, groente of vis verkopen. De Malagasy, de grootste bevolkingsgroep van Madagaskar, komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Op deze reis kom je zo nu en dan vanzelf in contact met de lokale bevolking. De Engelssprekende gids geeft uitleg over de tradities en gebruiken van de mensen.

De boottocht eindigt in Tamatave, waar je 1 nacht in een hotel verblijft. 

Dag 9. Binnenlandse vlucht Tamatave - Maroantsetra.

Na het ontbijt wordt je naar de luchthaven gebracht voor een binnenlandse vlucht naar Maroantsetra. Na aankomst is er een transfer naar het hotel. De rest van de dag kun je zelf invullen. Maroantsetra is echt een prettig, nog niet toeristisch plaatsje met een leuke haven waar je vissers ziet binnenkomen.

Diner en overnachting in een hotel in Maroantsetra (2 nachten).

Dag 10. Maroantsetra – Nosy-Mangabe – Maroantsetra.

Nosy-Mangabe is een onbewoond tropisch eiland dat twee kilometer uit de kust ligt. Het hele eiland is uitgeroepen tot nationaal park en weelderig begroeid. In deze paradijselijke omgeving ga je met een lokale gids op zoek naar lemuren, vogels, vlinders, kameleons, kikkers, phelsuma’s en bladstaartgekko’s.

Bladstaartgekko’s zijn meesters in camouflage. Ze lijken sprekend op de schors van bomen. Als ze door hebben dat ze ontdekt zijn gooien ze soms hun staart in de lucht, steken de kop omhoog en openen de bek waarbij de rode mondholte zichtbaar wordt. Een bizar gezicht! Daarbij kunnen ze ook nog schelle gil produceren.

Een bezoek aan dit eiland kun je afronden met een duik in het kristalheldere water. Aan het einde van de dag vaar je in een half uurtje terug naar het hotel.

Dag 11. Maroantsetra – Masoala

Direct na het ontbijt word je met een boot (ca. 2,5 uur varen) naar het Masoala Nationaal Park gebracht. Hier verblijf je 6 nachten in een gemoedelijke lodge aan de rand van het regenwoud.

Het is een schitterende plek in een idyllische omgeving, compleet met spierwitte zandstranden, mangroves, smaragdgroene wouden en kristalheldere watervalletjes aan de voet van beboste heuvels. Als natuurfotograaf kun je hier echt je hart ophalen, ook met landschapsfotografie! 

Het leuke van deze locatie is dat je alles te voet kunt bezoeken en geen vervoer nodig hebt. In dit laatste ongerepte laaglandregenwoud van Madagaskar zijn gelukkig geen wegen aanwezig. Kleine paadjes voeren je het woud in. Vogels en zoogdieren zijn niet makkelijk te vinden, maar de vriendelijke lokale gidsen hebben haviksogen en weten altijd wel iets op te sporen.

Met wat geluk tref je hier ook het grootste roofdier van Madagaskar aan, de eigenaardige fossa. Hij is gebouwd als een civetkat, lijkt op een kleine panter en heeft de afmeting van een flinke hond.  

Diner en overnachting in een lodge aan de rand van het regenwoud.

Dag 12 t/m 15. Masoala

Elke dag gaan we minstens twee keer op foto-excursie met een lokale gids. In overleg zullen we ook wel eens opsplitsen. Naar wens kun je ook individueel op pad met een lokale gids, tegen een geringe meerprijs.

Het laaglandregenwoud zindert van het leven. Je hoort vogels, lemuren, kikkers en krekels. Je ruikt vermolmd hout, boomvarens, mossen en de zachte geur van vanille. Je ziet schitterende orchideeën, bizarre insecten, kleurrijke boomkikkers, tropische vogels en natuurlijk de fotogenieke kameleons.

Op Madagaskar komen 82 soorten kameleons voor, en er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. De kleinste meet nog geen 10 cm. De Parsons’s kameleon is met 70 cm de grootste en jaagt zelfs op kleine vogeltjes. Alle soorten kameleons zijn endemisch, ze komen dus alleen maar hier voor en nergens anders ter wereld. Ze hebben een fenomenaal gezichtsvermogen en zien alles wat beweegt. De ogen van kameleons kunnen onafhankelijk van elkaar ronddraaien. Met hun lange kleeftong schieten ze op insecten. Als je graag reptielen fotografeert zijn kameleons het neusje van de zalm. Ze kunnen van kleur veranderen en zijn fotogeniek wat betref vorm, verschijning en uitstraling. Het is bekend dat je ze soms met sprinkhanen kunt voeren, die ze ter plekke ‘schieten’. Probeer dat maar eens vast te leggen!

Het programma op deze dagen is flexibel met ruimte voor individuele wensen. Tussen de middag doen we rustig aan en je hebt voldoende tijd om te relaxen, je foto’s te selecteren, te zwemmen of te snorkelen in het kristalheldere water van de zee. Op loopafstand ligt een klein dorpje waar je de lokale cultuur kunt vastleggen. Er zijn rijst- en kruidnagelvelden en het telen van vanille is een belangrijke inkomstenbron voor de Malagasy.

Op een van de avonden organiseren we ook de tweede fotobespreking.

Dag 16. Masoala – Maroantsetra – Antananarivo

Direct na het ontbijt vaar je terug naar naar Maroantsetra vanwaar je met een binnenlandse vlucht terugkeert naar de hoofdstad. Afhankelijk van het vliegschema is er nog een kort programma in Maroantsetra of Antananarivo.

Diner en overnachting in Antananarivo.

Dag 17. Antananarivo – Amsterdam

 

 

 

Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 2 van 20 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 4 van 20 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 11 van 20 Madagascar vrouw aan het werk FrT 1 209 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 7 van 20 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 12 van 14 Madagascar soms zit het tegen FrT 1 639 Copy Madagascar Flycatcher FrT 4325 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 19 van 20 5 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 5 van 20 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 4 van 14 Verkopende vrouwen FrT110910Madagascar+ 2014 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 15 van 20 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 18 van 20 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 20 van 20 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 10 van 20 Madagascar Night Heron Kwak FrT 1 114 Vazaha madagascar FrT 4648 lekker eten
 • Unieke fotoreis naar de laatste ongerepte regenwouden
 • Geen lange transfers, veel tijd om te fotograferen
 • Fantastische nachtexcursies

Heen- en terugreis

Vliegreis vanaf Amsterdam naar Antananarivo (via Parijs en/of Nairobi). Deze vlucht is NIET in de reissom inbegrepen. 

LET OP: de vliegtijden van de binnenlandse vluchten zijn nog niet definitief, het programma kan daarop worden aangepast. 

Minibusje bestuurd door lokale chauffeur met onbeperkt aantal kilometers.

Stabiele boot over het kanaal van Panagalanes en over zee naar Nosy-Mangabe eiland en over de baai naar Masoala.

Binnenlandse vlucht (ca. 1 uur) van Maroantsetra naar Antananarivo en omgekeerd.

Accommodatie en verzorging

Je verblijft in gemoedelijke accommodaties. De ‘hotels’ of ‘lodges’ bij de natuurgebieden op Madagaskar zijn doorgaans vrijstaande houten bungalows voor 1 of twee personen met eigen douche en toilet. Er is altijd een klamboe aanwezig tegen eventuele insecten. Meestal is er ook een ventilator.

Opmerking: Madagaskar is een van de armste landen ter wereld. De door ons geselecteerde accommodaties zijn comfortabel maar niet vergelijkbaar met de Europese standaard. Stroomuitval en gebrek aan warm water komen voor.

Reisleiding / begeleiding

Frank Terstappen (1962) voelt zich thuis in bijna alle facetten van de natuurfotografie. Het observeren en vastleggen van gedrag van dieren, vooral vogels, geniet zijn voorkeur. Hij is enthousiast, gedreven en als hij met een onderwerp bezig is, dan bijt hij zich daarin vast.

Het delen van zijn passie, en de (educatieve) omgang met andere fotografen ziet hij als zijn missie. Frank is een zeer ervaren, gepassioneerde en sociale reisleider met een gave om het optimale uit een reis te halen.

Op een reis met Frank ervaar je rust en individuele begeleiding. Hij is een ‘mensen-mens’ en geniet van het groepsgebeuren, ongeacht niveau, kennis of ervaring.

Frank is ook vorig jaar als reisleider naar Madagaskar geweest.  Als gelouterd natuurfotograaf verheugt zich op deze fotoreis! Zijn reis is geslaagd als de sfeer goed is, je het naar je zin hebt en helemaal als hij je kan helpen om de foto te maken die je in je hoofd hebt zitten. 

(Hand)bagage

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop wordt meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is). Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een foto vest met stevige zakken.

Paklijst

De ruimte voor bagage in bus, boot en vliegtuig (binnenlandse vlucht) is gering. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen.

Voor deze reis adviseren we je alle fotografie benodigdheden mee te nemen voor macro- en dichtbijfotografie en voor telelens- en landschapsfotografie; afhankelijk van je eigen specialisatie / wensen. Na boeking ontvang je ongeveer vier weken voor vertrek een uitgebreide paklijst. 

Gezondheid en vaccinaties

Madagaskar is een tropisch land waarvoor je de gebruikelijke vaccinaties nodig hebt. Actuele informatie over verplichte of aanbevolen inentingen tref je aan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.

close up pantser kameleon FrT 1 337 Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 9 van 14 kamer feoniala masoala national park snorkeling Madagaskar Edo van Uchelen Wildernistrek 17 van 20 tumblr inline mvp6obLg4E1qb8ths Vrouw en haar handel FrT 110906Madagascar+ 2014 9
Reis:Een unieke wereld met bizarre dieren
Datum:vrijdag 1 november t/m zondag 17 november 2019
Aantal deelnemers:minimaal 8, maximaal 12
Reissom:€3,490.00 per persoon

Volledig verzorgde reis op basis van volpension EXCLUSIEF de heen- en terugreis. 

Extra: naar wens kun je in de regenwoud reservaten ook individueel op pad met een lokale gids, tegen een geringe meerprijs.

Inbegrepen

 • binnenlandse vluchten
 • bus met chauffeur met onbeperkt aantal kilometers
 • boottochten
 • verblijf op basis van volpension, beginnend met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
 • alle excursies, boottochten en activiteiten zoals beschreven in het programma
 • begeleiding door Nederlandse reisleider en lokale gidsen in de parken

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis per vliegtuig
 • toeslag éénpersoonskamer € 399,-
 • visumkosten
 • drankjes
 • verzekeringen
 • administratiekosten € 45,- per boeking
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • privé gids (indien gewenst) 
 • fooien

Prijzen zijn per persoon en inclusief entreegelden, belastingen en toeslagen. Eenmaal ter plekke heb je behalve persoonlijke kosten geen extra uitgaven, tenzij anders aangegeven onder ‘praktisch’.