06-53645023
info@wildernistrek.nl
Fotokijkhut Diependal (te huur via Wildernistrek tot 1 september)
Prijs:€50.00
Locatie:Oranje (Drenthe, 45 minuten rijden van Zwolle)
Beschikbaarheid & Boeken

Fotokijkhut Diependal (te huur via Wildernistrek tot 1 september)

Deze fotokijkhut staat aan de oever van het bekende Diependal, een natuurreservaat van Stichting Het Drentse Landschap. De hut ligt onder de bekende kijkhut, die gratis door iedereen te bezoeken is. Je bereikt de fotohut via een ondergrondse gang. Hij is perfect gecamoufleerd en deels in de grond verzonken, zodat je vanuit een stoel laag over het water kunt fotograferen. Je steekt je lens door een smalle opening met camouflagegaas. Je kijkt uit op rietkragen in de achtergrond. 

Gratis beschikbaar voor rolstoelgebruikers

Het Drentse Landschap stelt deze hut 1 dag per maand gratis beschikbaar voor rolstoelgebruikers (met 1 begeleider). Elke 20ste van de maand is de hut beschikbaar. Indien je hier gebruik van wilt maken: stuur uiterlijk een week voor aanvang een mail. Je ontvangt van ons vervolgens een boekingsbevestiging met instructies.

Logo HDL jpg

 

Waarom deze hut?

 • Verzonken fotohut in bekende Diependal 
 • Watervogels op ooghoogte
 • Kans op fraaie roodhalsfuut

‘In een ochtend hadden we 2 keer een roodhalsfuut!' Johan Vos

'Fraaie hut met spannende soorten' Rein de Groot

Locatie hut

De fotohut bevindt zich in Diependal, een natuurgebied van Het Drentse Landschap. De hut ligt vlakbij het plaatsje Oranje (Drenthe) op 45 minuten rijden van Zwolle. Vanaf de parkeerplek ongeveer 1 km lopen over een verharde weg (ook goed begaanbaar voor minder validen). 

De hut ligt aan de voet van de bekende (gratis) vogelkijkhut Diependal. Je bent dus niet de enige bezoeker. 

De plek is met het openbaar vervoer niet goed te bereiken. 

Locatie hut: aan de oever van het rietmoeras, met water rondom. Het ondergrondse pad en de toegang naar de hut (afgesloten met slot en cijfercode) zijn goed verstopt, je kunt (als je voorzichtig bent) de hut ingaan zonder de vogels te verstoren.

De hut: omgeving en interieur

Vanuit de hut kijk je uit over water met riet in de achtergrond. De directe omgeving bestaat uit open water, rietmoeras en wilgen. 

Boven de hut is de bekende (gratis) vogelkijkhut waar elke dag bezoekers komen. Als je vroeg komt is het er meestal erg rustig, vanaf 10.00 (vooral in het weekend) ben je niet de enige gast en kan het wat drukker worden waardoor de vogels soms wat verder weg zitten. LET OP: je huurt de fotohut voor jezelf en bent daar dus altijd de enige gast!

Je fotografeert vanaf een rijstzak of statief (beide niet aanwezig in de hut, dus zelf meebrengen!) door een open venster, voorzien van camouflagedoek. Vanaf zittende positie kom je ongeveer 30 cm boven het water uit. Oppervlak van de hut is ongeveer 3 x 3  meter (geschikt voor 2 fotografen en 2 niet-fotografen).

 • Er zijn twee stoelen aanwezig (zelf kussentjes meebrengen aub). 
 • Er is geen elektriciteit, verwarming en er zijn in de hut geen sanitaire voorzieningen aanwezig. 
 • Er is voldoende ruimte om fototassen, statieven etc. neer te zetten.

Opening voor objectief en kijkvenster

Je fotografeert vanachter een open venster waar camouflagedoek voor hangt. Het is nodig om donkere, contrastarme kleding te dragen zodat je minder opvalt.  Wees voorzichtig met bewegen achter het doek en maak alleen langzame bewegingen met je lens! 

Elke fotograaf zit achter een eigen venster van ongeveer 1,5 m x 50 cm. Het venster is gericht op het zuiden.

Achtergrond: vanwege het lage standpunt egaal en rustig, op afstand bevind zich riet. 

Hoe worden vogels aangetrokken?

De vogels worden niet gelokt met voer maar aangetrokken door het ondiepe, voedselrijke water waar veel vis aanwezig is. Er zijn enkele stronken aanwezig waarop vogels soms gaan rusten. Je kunt niet voor de hut komen om het decor aan te passen en voeren van vogels is niet toegestaan. 

Welke soorten?

Veel bekende water- en moerasvogels komen voor in Diependal en verschijnen regelmatig voor de hut: slobeend, krakeend, wintertaling, zomertaling, fuut, dodaars, koekoek, ijsvogel, aalscholver en (vooral in het najaar) ook visarend. De meeste spectaculaire soort is de roodhalsfuut (af en toe in het voorjaar). Deze fotogenieke soort broedt elk jaar met meerdere paartjes in Diependal. 

Omdat er niet wordt gevoerd zijn er geen garanties op soorten. Na het broedseizoen zijn er vaak weinig vogels aanwezig. 

Hoe dichtbij?

De vogels bevinden zich meestal ongeveer 20-30 meter afstand van de hut.  Hoe rustiger je fotografeert en hoe minder je beweegt, hoe dichterbij de vogels komen. Als je vroeg komt is de kans op goede opnames veel groter, het is dan veel rustiger. 

Met je bezoek help je de natuur. 

De opbrengsten van de verhuur worden geïnvesteerd in terreinonderhoud en in maatregelen ter bescherming van vogels. Met je bezoek draag je dus ook een steentje bij!

Wat meenemen?

Je dient te beschikken over een camera en een objectief van zo'n 500 mm (inclusief cropfactor). Ook een zoomlens met een bereik tussen 200-800 mm is geschikt. Je fotografeert vanaf een rijstzak of driepootstatief (beide niet aanwezig in de hut dus zelf zelf meebrengen).

Het is belangrijk om warme kleding aan te trekken: er is geen verwarming in de hut en het kan flink koud zijn! Draag a.u.b. ook donkere, contrastarme kleding, dat voorkomt dat je goed zichtbaar bent vanachter het venster. 

In de hut zijn geen sanitaire voorzieningen, neem dus zelf iets mee 'voor het geval dat'. 

Paklijstje:

 • Warme, donkere (thermo)kleding met muts en handschoenen (er is geen verwarming in de hut aanwezig) 
 • Kussentje voor op de stoel (eventueel) 
 • Camera met telelens (bij voorkeur 500 mm, incl. cropfactor)
 • Rijstzak of stevig drie-pootstatief
 • Koffie / thee en drankjes
 • Lunch en versnaperingen
 • Plasfles / pot (voor als je de hut niet wilt verlaten, in de hut zelf zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig)
Diependal Edo van Uchelen 1 van 6 Diependal Edo van Uchelen 2 van 6 Diependal Edo van Uchelen 4 van 6 Diependal Edo van Uchelen 5 van 6
 • Verzonken fotohut in bekende Diependal 
 • Watervogels op ooghoogte
 • Kans op fraaie roodhalsfuut

Locatie en verzorging

De fotohut bevindt zich in het natuurreservaat Diependal (Het Drentse Landschap), vlakbij Oranje (op 45 minuten rijden van Zwolle). 

Verzorging: graag zelf eten en drinken meebrengen. In Oranje (op 2 km afstand) is een supermarkt en zijn horeca-gelegenheden aanwezig. De hut is de hele dag voor je beschikbaar, je kunt dus gerust even weggaan en later weer terugkomen.

Aantal personen

Je huurt deze hut voor een hele dag. Naar wens van zonsopkomst tot zonsondergang. In de hut is plek voor maximaal twee fotografen. Er is voldoende ruimte voor een derde persoon (als toeschouwer). Breng dan a.u.b. zelf een extra (klap)stoeltje mee.

Begeleiding

Ter plekke is geen begeleiding aanwezig.

Voorzieningen

Er is geen elektriciteit, verwarming en er zijn in de hut geen sanitaire voorzieningen aanwezig. Graag parkeren op de daarvoor bestemde parkeerplaats, bij de hut zelf is geen parkeerruimte aanwezig. 

Benodigdheden

 • Warme, donkere kleding met muts en handschoenen (er is GEEN verwarming in de hut aanwezig) 
 • Camera met telelens (bij voorkeur 500 mm, incl. cropfactor)
 • Stevig driepootstatief
 • Koffie / thee / drankjes
 • Lunch en versnaperingen
 • Plasfles / pot (voor als je de hut niet wilt verlaten, in de hut zelf zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig). Er is wel een eenvoudig buitentoilet aanwezig.
Diependal Edo van Uchelen 3 van 6 Diependal Edo van Uchelen 6 van 6
Naam hut:Fotokijkhut Diependal (te huur via Wildernistrek tot 1 september)
Prijs:€50.00 hele dag
 • De prijs is voor de hut, ongeacht het aantal personen.
 • De hut wordt per dag verhuurd, je bent welkom vanaf zonsopkomst. 
 • Kom zo vroeg mogelijk, soms is er later op de dag verstoring vanuit de vogelkijkhut