0521-383519
info@wildernistrek.nl
Fotohut dassen (tot 1 december 2019)
Prijs:€190.00
Locatie:Omgeving Steenwijk
Beschikbaarheid & Boeken

Fotohut dassen (tot 1 december 2019)

Een witte kop en nek, met over de ogen een zwart bandietenmasker. De das is onmiskenbaar de panda van Nederland. Het zijn aaibare en sympathieke dieren, die fotogeniek zijn. 

Maar dassen fotografeer je niet zomaar. Ze leven in natuurgebieden en zijn uitsluitend ’s nachts actief. Het is al moeilijk om ze te zien, laat staan ze te fotograferen. Het lukt je alleen met speciale toestemming bij burchten waar ze in de zomer tevoorschijn komen als het nog licht is. Slechts enkele natuurfotografen krijgen dat voor elkaar. En dan nog: altijd ligt verstoring op de loer omdat ze geen mensen gewend zijn.

Maar nu kan iedereen dassen zien en fotograferen, zonder ze s’ nachts in de natuur bij een burcht te verstoren. Aan de rand van een bos in Drenthe is een speciale fotohut gerealiseerd, waar je ’s nachts dassen op een voerplek kunt fotograferen. Als het langzaam donker wordt gaan de fotolampen aan, die maanlicht nabootsen. De dassen zijn helemaal gewend geraakt aan de verlichting en verschijnen elke nacht op de voerplek. Bovendien zijn ze minder schuw, omdat ze uit de opvang komen en in hun jeugd mensen gewend zijn. Behalve dassen verschijnt er ook vaak een bunzing voor de hut. 

Waarom deze hut?

 • Uniek in Nederland: speciale fotohut voor dassen 
 • Comfortabele, verwarmde hut voor 2 fotografen
 • Garantie: geen das voor de hut = gratis terugkomen 

 

Het was erg leuk. Snelle ratten, dassen en een overvliegende kerkuil. We hebben ons geen moment verveeld. Petra Bos.

Hartelijk dank voor een fantastische avond. Het was geweldig! Jan van der Greef.

De bunzings waren fanatiek en schitterend om te fotograferen. Judith Schnog.

Locatie hut

De fotohut bevindt zich op een afgesloten terrein aan een bosrand, in de buurt van Diever (Drenthe). Vanaf de veilige parkeerplek (op privé terrein) is het ca. 400 m lopen naar de hut in de bosrand, over een duidelijk aangegeven pad. Om de dassenburcht te beschermen (illegale vervolging is niet ongebruikelijk) maken we de plek van de hut pas na boeking bekend. 

Situatie

De dassen zijn in hun jeugd mensen gewend, ze zijn afkomstig uit de opvang. Ze leven in een kunstburcht, die speciaal voor ze is aangelegd. De burcht ligt 25 meter verwijderd van de verlichtte voerplekken, zodat er geen verstoring is. De dieren vertonen natuurlijk gedrag, ze zijn schuw en bang voor mensen.

De plek en omgeving 

Door het raam van de hut kijk je uit op een lage heuvel die met een fotolamp is verlicht. Het decor bestaat uit grasland met zandheuvels, met gras en kruiden in de achtergrond. Voor de heuvel ligt een ondiep poeltje met een extra (tweede) lamp, hier verschijnen de bunzingen meestal. 

De hut is ingegraven waardoor je een mooi laag standpunt hebt. De kleurtemperatuur van de fotolampen komt overeen met maanlicht, maar deze kun je later altijd aanpassen. 

De hut biedt op comfortabele wijze ruimte voor 2 fotografen. Je kunt er ook met 3 fotografen in, maar dan is het krapjes. Er zijn twee comfortabele stoelen aanwezig (een derde stoel staat als reserve in de hut).  Er is voldoende ruimte om fototassen, kleding etc. op te bergen. Verwarming, elektra (met stopcontacten) en een eenvoudig buitentoilet zijn aanwezig. In de hut is GEEN verlichting (verstoort de dieren).

In de hut zelf zijn geen sanitaire voorzieningen. In het bos is een eenvoudig buitentoilet aanwezig, daarvoor moet je met een zaklantaarn de hut verlaten. Dit verstoort de dassen. Het is dus raadzaam om de hut zo min mogelijk te verlaten; drink niet teveel (koffie)!

Hoe fotografeer je ze? 

Je fotografeert vanachter een raam van enkelglas. Omdat het donker is heb je geen last van reflecties. Het glas is noodzakelijk om te voorkomen dat de dieren je ruiken of horen.

 Je hebt een wat hogere ISO waarde nodig (tussen 800-3000 ISO) om de dassen bij lamplicht te fotograferen. Bij moderne camera's is dit geen probleem meer, de ruis is zeer beperkt.  

Je fotografeert het beste met een 300-400 mm objectief (kropfactor niet meegerekend) vanaf statief (zelf meebrengen). Voordeel van een statief is dat je zelf de fotografiehoogte bepaald, deze wordt niet aan je opgelegd door bijvoorbeeld een vast montagepunt in de hut voor een statief kop. Dit biedt meer (creatieve) flexibiliteit.

Hoe worden de dassen en bunzingen aangetrokken?

De dieren worden gelokt met speciaal voer, dat vanuit de hut niet of nauwelijks zichtbaar is. Voor de dassen gebruiken we een beproefd recept om ze te voeren en ervoor te zorgen dat ze niet met het voer vertrekken en daardoor niet te fotograferen zijn. Bij de bunzings is dit niet mogelijk, ze verschijnen meestal maar (heel) kort voor de hut. 

Behalve dassen en een enkele bunzing komen ook bruine ratten op het voer af. Wees wel voorbereid dat er soms een tijdje niets te zien is voor de hut.

Wanneer komen ze te voorschijn? 

De fotohut ligt op ruim 25 meter van de burcht. Dit is voor de dassen een comfortabele afstand, waarbij ze zich veilig voelen. Bij de burcht (die je niet kunt zien) is natuurlijk geen verlichting aanwezig.

De dassen in de burcht kiest zélf of hij op de verlichtte voerplek(ken) komt. In de praktijk is er minimaal een das die zich laat verleiden, maar meestal komen er meerdere. Sommige dassen komen de ene keer wel, de andere keer niet. De hut is uitvoerig getest: tot nog toe heeft niemand de hut verlaten zonder dassen te fotograferen. Mocht het desondanks niet lukken, dan geven we garantie: je kunt een keer gratis terugkomen.

De eerste das verschijnt soms direct als het (bijna) helemaal donker is, maar soms ook veel later. Maar: dassen zijn prikkelbaar én onvoorspelbaar. Soms zijn ze zonder enige aanwijsbare reden minder op hun gemak of komen ze later uit hun burcht. We kennen de oorzaak niet. Mogelijk hebben ze ruzie, of misschien is er elders een prooi bemachtigd en hebben ze geen honger. Soms is het een andere prikkel: een verwilderde kat die passeert, herrie van landbouwvoertuigen of een (verlate) wandelaar in het donker. Ondanks de lekkere hapjes die voor ze klaarliggen beslissen de dassen dus uiteindelijk zelf wanneer ze tevoorschijn komen. 

De bunzings komen elke nacht, maar zijn minder voorspelbaar. Meestal zijn ze er al snel en komen meerdere keren eten halen. 

Hoe dichtbij?

De fotoplek waar we de dassen voeren ligt op ongeveer 8 meter afstand van je lens. Om ze formaat-vullend in beeld te brengen heb je een telelens nodig met een bereik van 300-400 mm (inclusief eventuele kropfactor).

De fotoplek met vijvertje voor de bunzings ligt op slechts 5 meter afstand van je lens. 

Welke verlichting is er? 

De twee lampen zijn vakkundig afgeschermd zodat er een spotlight ontstaat en de omgeving donker blijft (voorkomt verstoring). De dieren bepalen dus zelf of ze onder de lampen eten komen halen of niet. Dassen zijn grotendeels nachtdieren die in het donker actief zijn. Ze zijn geen licht gewend. We hebben de dassen langzaam laten wennen aan steeds sterker licht, zodat je ze zonder flitslicht (met hoge ISO) kunt fotograferen. 

Een lamp lijkt voor de dassen waarschijnlijk op volle maan, en zo komt het ook op je foto’s over. Het effect is beter dan flitslicht, dat snel onnatuurlijk oogt. De (koele) kleurtemperatuur van het ‘maanlicht’ van de lampen kun je achteraf eventueel via je kleurbalans bijstellen.

Bunzings zijn minder nachtelijk als dassen en komen meestal al vroeg in de avond. 

Wanneer is het afgelopen? 

De dassen beslissen wanneer de show ten einde is. Doorgaans vertrekken ze als het voer op is. Je mag de hut pas verlaten verlaten als de laatste das spontaan de set verlaten heeft. Zo voorkomen we dat de dassen verstoord worden en dat ze de hut met mensen gaan associëren. 

De bunzings komen van nature snel al het voedsel ophalen om het elders op te slaan. Meestal is de show binnen een uur afgelopen. Soms komen ze later terug om te drinken. 

Met je bezoek help je de dassen en bunzings

De terreineigenaar ontvangt, anders dan alle grote terreinbezitters in Nederland, geen subsidie om het terrein te onderhouden en te beheren. De opbrengsten van de verhuur worden geïnvesteerd in terreinonderhoud en in maatregelen ter bescherming van marters of andere diersoorten. Met je bezoek draag je dus ook een steentje bij!

Belangrijk om te weten als je in het donker dassen en bunzings gaat fotograferen 

Het wachten  is zelden saai, want bruine ratten zitten meestal in het ‘voorprogramma’ en die zijn vaak goed te fotograferen. 

In de hut kun je, anders dan in een gewone fotohut voor vogels, je mobieltje beter niet gebruiken, de display geeft licht en je gezicht wordt zichtbaar, waardoor de dieren kunnen schrikken. 

Je kunt met elkaar praten, maar graag op fluistertoon. 

Verder moet je natuurlijk in staat zijn om je camera en statief in het donker te bedienen, zonder daarbij steeds een zaklamp te gebruiken.

Als alles volgens plan verloopt en je gedraagt je volgens de ‘regels’ dan verschijnt eerste das meestal binnen 1 uur nadat het helemaal donker is geworden (bunzings komen vaak direct nadat we hebben gevoerd). Soms blijven ze maar heel kort, soms langer. Als ze ergens van schikken keren ze bijna altijd later weer terug. 

We geven garantie: geen das voor de hut = gratis een keertje terugkomen, mits je je aan de richtlijnen hebt gehouden en de hele nacht in de hut bent geweest. Dassen komen tot op heden meestal voor 24.00 op de voerplek.

Voordat je boekt: huisregels om de dieren niet te verstoren

Het is streng verboden om flitslicht te gebruiken, omdat de dieren daarvan kunnen schrikken. Flitsen door het raam werkt overigens niet, omdat je problemen krijgt met reflecties. 

Het is eveneens verboden om het gebied voor of rondom de hut te betreden.

Het is niet toegestaan de hut te verlaten, anders dan vertrek naar huis of voor (noodzakelijk) gebruik van het buitentoilet. 

We vragen je ook de locatie van de hut geheim te houden, zodat illegale vervolging is uitgesloten. 

Er zijn camera’s aanwezig om de dassen te volgen. Deze camera’s registreren ook ongewenst bezoek, verstoring en vervolging. 

 

 

 
 • Uniek in Nederland: speciale fotohut voor dassen 
 • Comfortabele, verwarmde hut voor 2 fotografen (voorzien van stopcontacten)
 • Dassen met garantie: geen dassen voor de hut = gratis terugkomen 

Locatie 

De fotohut bevindt zich op een afgesloten terrein aan een bosrand, in de buurt van Diever (Drenthe). Vanaf de veilige parkeerplek (op privé terrein) is het ca. 400 m lopen naar de hut in de bosrand, over een duidelijk aangegeven pad. Om de dassenburcht te beschermen (illegale vervolging is niet ongebruikelijk) maken we de plek van de hut pas na boeking bekend. 

Aantal personen

Je huurt deze hut voor een avond (het is niet nodig om tot laat te blijven, de dassen komen vroeg in de avond), de vaste prijs is EUR 185,-. In de hut is op comfortabele wijze plek voor 2 fotografen. Je kunt er met 3 fotografen in, maar dan is het krapjes. 

Begeleiding

Ter plekke is geen begeleiding aanwezig. Na boeking ontvang je een bevestigingsmail met uitgebreide informatie en bij aankomst maak je (kort) kennis met de beheerder. 

Benodigdheden

 • Warme, donkere kleding (met muts in najaar)
 • Camera met telelens (bij voorkeur 300 tot 400 mm, incl. cropfactor)
 • Stevig driepootstatief (geen statiefkoppen aanwezig!) 
 • Draadontspanner (eventueel)
 • Iets te eten en drinken
 • Kleine zaklantaarn (of je mobiel hiervoor gebruiken)
Naam hut:Fotohut dassen (tot 1 december 2019)
Prijs:€190.00 hele dag
 • De prijs is voor de hut, er is plek voor 2 fotografen. 
 • De hut wordt uitsluitend vanaf zonsondergang verhuurd  
 • Na boeking ontvang je een bevestigingsmail met uitgebreide informatie en foto-tips. 
 • Garantie: geen das = gratis terugkomen.